Aliexpress útmutató: 5. rész - Adó és vám fizetése

CikkekBevásárlás 7. 9. 2022

Az Aliexpress-ről szóló sorozatunk lépésről lépésre végigvezeti önt a vásárlás menetén. A sorozat ötödik része az adó és a vám fizetésével foglalkozik.

Az Aliexpress arról híres, hogy jó minőségű temékeket kínál annyira kedvező áron, amelyekről az otthoni piacon álmodni sem mernénk. Divat, ékszerek, kiegészítők, olcsó elektronika, játékok, háztartási cikkek és még rengeteg más. A vásárlás kényelmes, gyors és olcsó, ráadásul a legtöbb esetben a szállítás is ingyenes. Kezdődjön hát a vásárlás!

Az előző részben arról volt szó, hogyan kerüljük el a csalókat az Aliexpress-en, és vásároljunk a lehető legbiztonságosabban. A mai téma sem túl vidám, viszont rendkívül hasznos, és nagyon sok kérdés fűződik hozzá. Ez nem más, mint az adó és a vám kérdése. Cikkünkből megtudhatja, milyen feltételek fűződnek az adó és a vám fizetéséhez, ha az Aliexpress-ről rendel.

Adó és vám az Aliexpress-en

Minden csomag, amely az Európai Unión kívüli országokból érkezik Magyarországra, vámellenőrzésen esik át. Ez az Aliexpress-re is érvényes, hiszen egy kínai webshopról van szó. A vámellenőrzés azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy fizetnie is kell. Vámot és adót az Aliexpress termékeire csak bizonyos esetekben kell fizetni.

Ebben az esetben minden a termék árától függ, amelyet vásárol. Az adót és a vámot mindig a vásárló fizeti, nem az eladó, ezért nincs hozzászámolva a termék árához.

Mikor fizet adót?

2021. július 1. előtt

2021. július 1. előtt a 22 € (kb. 8087 Ft) alatti csomagok nem adó- és vámkötelesek. Az összeg a postaköltséggel együtt értendő, amelyet azonban ritkán kell fizetni az Aliexpress-en. A legtöbb termékhez ingyenes szállítás is jár.

2021. július 1. után

FIGYELEM: 2021. július 1. után a fenti szabály már nem érvényes. Ezután már nem adómentesek a 22 € alatti csomagok. Ez azt jelenti, hogy minden Európai Unión kívüli országból beérkező csomag adóköteles.

aliexpress ft


TIPP: A kényelmesebb vásárlás érdekében állítsa be, hogy az árak forintban jelenjenek meg. ĺgy nem kell foglalkoznia az árak átszámolásával.

Mikor fizet vámot?

Az Aliexpress-ről rendelt termékek akkor vámkötelesek, ha az értékük meghaladja a 150 € (kb. 55 150 Ft) összeget. Ilyen esetben tehát adót, vámot és a postának, illetve futárszolgálatnak feldolgozási és csomagolási költséget is kell fizetni.

Példa a vám és adó kiszámolására

Vegyük példának, hogy egy 160 € (kb. 58 801 Ft) értékű órát vásárol az Aliexpress-en:

  1. Először számoljuk ki a vámot, amely a termék típusa szerint 4,5% = 7,2 €
  2. Számolja hozzá a termék árához: 160 + 7,2 = 167,2
  3. Ebből az összegből számolja ki az adót, amelynek értéke 27%: 45,1 €
  4. Adja össze: 167,2 + 45,1 = 212,3 € (kb. 77 912 Ft)

Nem is olyan nehéz, igaz? Az Aliexpress kínálatának nagy része egyébként is nagyon alacsony összegek között mozog, így például vámot ritkán kell fizetni. Ha azonban drágább terméket vásárol, jó ha tudja, hogy az ár az adóval és a vámmal megemelkedik.

Ajánlott cikkek

Hasonló üzletek

AliExpress

Tényleg szeretné elveszteni a  15 % z összeget minden internetes vásárlásából?

Elég, ha ingyenesen regisztrál, így nem marad le semmilyen jutalomról.

Most pluszban szerezhet 2000 Ft összeget a vásárlásaiért. Minden jutalom után további bonuszjutalmat szerezhet azonos értékben. A bónuszjutalmakkal összesen 2000 Ft összeget szerezhet.

- vagy -
A regisztrációval egyetért a felhasználási feltételekkel és a személyes adatok feldolgozásával.
Van már fiókja? Jelentkezzen be